Banános-mandulás torta
2006.11.11. 18:02
télen is könnyen kapható alapanyagok, finom!!!
HOZZÁVALÓK:
1 kész (25 dkg) leveles tészta 1 tojássárgája 1 narancs 1 citrom 2,5 dl édes fehérbor 7,5 dkg cukor 1 rúd fahéj 4 banán 2 evőkanál narancsdzsem
A mandulás krémhez 1 tojás 1 tojássárgája 7,5 dkg vaj 7,5 dkg cukor 7,5 dkg mandula (őrölt) 1 kávéskanál kukoricakeményítő
ELKÉSZÍTÉS
A tésztát kerek gyümölcstortaformába simítjuk, a tojássárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk, és a hűtőbe tesszük. A mandulás krémhez a tojást és a tojássárgáját habosra keverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mandulát, a kukoricakeményítőt és a tojásokat. A citrom és a narancs héját lereszeljük, a levüket kinyomjuk. A bort a cukorral, a citromlével, a citrom- és narancshéjjal, és a fahéjjal felforraljuk. A banánokat meghámozzuk, fél cm vastagon felkarikázzuk, és kislángon a szirupban 3 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, és grillrácson lecsöpögtetjük. A fahéjat kiszedjük, a szirupot felére főzzük, majd leszűrjük, és belekeverjük a narancsdzsemet. A mandulás krémet a formába öntjük, erre tesszük a banánkarikákat, és meleg sütőben készre sütjük. Amikor kihűlt, kivesszük a formából.
|