Rkkelt anyag a McDonald's s a Burger King csirkiben
2006.10.11. 10:18
Amerikai orvosok egy csoportja pert kezdemnyezett a McDonald's s a Burger Kind ttermi lncok ellen is, miutn rkkelt anyagot talltak a kaliforniai ttermekben eladott slt csirkkben. A Felels Orvosok Bizottsga (PCRM) a Los Angeles-i legfels brsghoz fordult panasszal, ht ttermi lncttl kvetelve, hogy adjanak felvilgostst a fogyasztknak a krdses anyag jelenltrl. A ht lnc ttermeiben pozitvnak bizonyultak a PhIP rkkelt anyag (heterociklikus aminsav) slt csirkben val jelenltt kimutat tesztek, s ez az anyag a sltcsirke tlzott mrtk, olajban trtnt stsekor keletkezhet.
Az orvosi szervezet California llam egyik trvnycikkre hivatkozik, amely ktelezv teszi a cgeknek a tjkoztatst s a figyelmeztetst, amennyiben rkkelt vegyi anyagok vannak jelen termkeikben. California llamban ms amerikai llamokhoz kpest szigorbb lelmiszerbiztonsgi szablyok vannak rvnyben, s e szablyok rvn visszaszorult az lelmiszerekbe kerl vegyszerek hasznlata. Az zletek pldul ktelesek felhvni a vsrlk figyelmt arra, hogy ha bizonyos halflesgekben lom tallhat.
Az orvoscsoport klnben az idn mr eljrst kezdemnyezett a hasbburgonya (frit) tejrzkenysgben szenvedk miatt krdses glutn tartalma miatt, illetve ezzel sszefggsben az elmaradt tjkoztats miatt.
Ksrleti patknyokon vgzett kutatsok kimutattk, hogy a hs magas hmrskleten trtn stse hozzjrulhat a prosztatark kialakulshoz. A rkos daganat kialakulsrt felteheten az igen magas hmrskleten, a szenesedsig sttt, grillezett hsban (amely lehet akr csirke, hal vagy marha) keletkezett egy bizonyos PhlP nev vegylet a felels.A patknyok szervezetbe a tpllkhoz keverve juttattk be PhIP-nek nevezett vegyletet, majd pr ht utn azt tapasztaltk a kutatk, hogy az adott mennyisg genetikai mutcikat okozott az llatok prosztatjban, beleiben s lpben egyarnt. A felfedezs altmasztja azoknak a korbbi vizsglatoknak az eredmnyeit, amelyek sszefggst vltek felfedezni a jl tsttt hs fogyasztsa s a prosztatark gyakorisga kztt.
|